A művészetterápiáról

“Mikor a szépet megismerik, felbukkan a rút is; mikor a jót megismerik, felbukkan a rossz is. Lét és nemlét szüli egymást, nehéz és könnyű megalkotja egymást, hosszú és rövid alakítja egymást, magas és mély kulcsolja egymást, sok hang összeolvasztja egymást, korábbi s későbbi követi egymást. Ezért a bölcs sürgés nélkül működik, szó nélkül tanít, nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik, alkot, de művét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült, művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el se veszíti.” Lao-Ce

A komplex kifejező művészetterápia négy művészeti ágat, a zenét, vizuális művészeteket, költészetet, mozgást/táncot használja eszközéül. Az alkotás ilyen módon való átélése felszínre hozhatja lényed szavakkal nehezen elérhető tartalmait, és segít önmagad, saját történeted jobb megismerésében és a hatékonyabb, kiteljesedett életvitelben. Hatékony lehet a konfliktusok kezelésében, kapcsolatok kialakításában, nehéz élmények feldolgozásában. Növelheti az önbecsülést, a megelégedettség érzését, önmagunk, viselkedésünk megértését.

Hat az érzelmi és akarati életünkre, fejlődik a megérző és beleérző képességünk, valamint a tudatosság. Összességében segít meghallani a lelkünk mélyéről érkező üzeneteket, ami egyszerre hozhat változást, elevenséget és harmóniát, valamint új örömöket és célokat életünkbe.

Szocioterápia: egy védett közegben, a csoportban beszéljük meg ki mit látott, mit hallott, érzékelt, hogyan volt jelen egy-egy feladatban. Szocio, mert azok az emberek, akik a csoportot alkotják, leképezik azon hétköznapi helyzeteket, amelyekkel találkozunk. Ha itt megoldódik pl.: egy konfliktus az visszahat a csoporton kívüli élethelyzetre is.

A szocioterápián belül alkalmazott művészetterápiás csoportmódszer lehetőséget ad az önismeretre, a tudatosan választott értékrend szerinti (egyéni és közösségi szinten történő) életvitelre, valamint arra, hogy saját élményben megélhető, megismerhető és elismert legyen mindenki egyedi lélektani működése, értékszemlélete. A csoport hozzájárul hogy mindenki önmaga értékrendjét, életformáját autonóm módon képviselje, ugyanakkor mások értékrendjét, életfelfogását tolerálja, megértse – ezzel egy multikulturális társadalom alapműködéséről tapasztalatot szerezzen. A csoport működésén keresztül megélhető a minősítés nélküli, toleráns közegben való létezés felszabadító hatása és öröme.

Itt a felszínt átlépve jutunk közelebb önmagunkhoz.

A foglalkozásokon a művészetet használjuk arra, hogy az elkészült alkotásokon keresztül láthatóvá váljanak a bennünk zajló folyamatok.

További információ

Egy hozzászólás “A művészetterápiáról” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük